Gezichtsblindheid

  • Hé, herken je me niet? Ik ben het, Laura, we hebben elkaar vorige week nog gesproken op het feestje van Steven!”
  • Na het afrekenen van je lunch in de kantine ga je op zoek naar je collega’s. “Waar zijn ze nou toch gaan zitten?”. Je hebt moeite om ze te herkennen tussen alle andere werknemers.
  • “Waarom groette je mij niet gisteren in de stad? Je liep mij gewoon voorbij!”

Bovenstaande gebeurtenissen overkomen iedereen wel eens. Maar heeft u het idee dat het u vaker overkomt dan anderen? Of heeft u niet alleen moeite met het herkennen van kennissen, vrienden en collega’s, maar ook met het herkennen van uw directie familie of zelfs uw eigen gezicht? Dan kan er sprake zijn van gezichtsblindheid, oftewel prosopagnosie.

Wat is gezichtsblindheid?

Gezichtsblindheid is het onvermogen om mensen te herkennen aan hun gezicht. Dit gaat verder dan zo nu en dan even niet meer weten waar je iemand van kent, of het moeite hebben met het onthouden van namen. De ene persoon heeft moeite met het herkennen van collega’s en vrienden, de andere persoon zelfs met het herkennen van de directe familie. Bij sommige mensen is de gezichtsblindheid het gevolg van hersenschade die zij hebben opgelopen. Anderen mensen worden hier waarschijnlijk mee geboren. Zij zijn zich daardoor vaak niet bewust van hun gezichtsblindheid, of zij ontdekken pas tijdens de volwassenheid dat het herkennen van mensen aan hun gezicht voor anderen heel natuurlijk is.

Deelname aan onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek is hard nodig om meer te weten te komen over gezichtsblindheid. Aan de Universiteit van Tilburg wordt hier al geruime tijd onderzoek naar gedaan. Het doel van dit onderzoek is een goede test te ontwikkelen waarmee nauwkeurig kan worden onderzocht of iemand gezichtsblind is. Ook wordt onderzocht welke factoren van belang zijn bij gezichtsblindheid.

Denkt u dat u misschien gezichtsblind bent? Wij zijn hard op zoek naar mensen die willen deelnemen aan ons onderzoek. Wij doen dan een uitgebreide test met u en kunnen u later vertellen hoe u hier op scoort.

Aanmelding en contact

Wilt u zich aanmelden voor het onderzoek of heeft u vragen? Stuur dan gerust een e-mail naar Jan.VandenStock@med.kuleuven.be of b.degelder@maastrichtuniversity.nl.

Het onderzoek heeft geen einddatum, we zullen altijd op zoek blijven naar mensen die mee willen doen!

Prosopagnosie in de media